Informatie
Trekkerslep
De Diepenveense trekkerslep is elk jaar op de éérste zaterdag van juli en wordt gehouden aan de Schapenzandweg 15 te Diepenveen. Dit jaar wordt de 35e trekkerslep gehouden op 6 juli 2024. Wij hopen op mooi weer, enthousiaste deelnemers en vele bezoekers, welke tijdens de wedstrijd kunnen genieten van een hapje, een lekker frisje of koud biertje.
De percelen worden beschikbaar gesteld door de familie Peters. Hiervoor willen wij de familie hartelijk danken, want zonder locatie is er natuurlijk geen trekkerslep. Eveneens is een ruime parkeerlocatie aanwezig voor de deelnemers, als de bezoekers.
Ook hebben wij gedacht aan de toekomstige deelnemers, hiervoor hebben wij springkussens op het terrein staan waar ze lekker hun gang kunnen gaan. Tevens kunnen de kinderen een ijsje halen bij de ijskraam of snoepjes bij de bar.
Wedstrijdinformatie
De wedstrijd begint om 12.00 uur en duurt tot ongeveer 23.00 uur, afhankelijk van het aantal deelnemers en het aantal Full-Pulls . In de warme avonduren is een dj in de tent aanwezig welke voor de nodige muziek zorgt tot 00.30 uur.
Let op, deelnemen zonder aanmelding (oftewel zomaar komen aanrijden) is niet mogelijk. Dit om te voorkomen dat de trekkerslep te laat is afgelopen in verband met de verleende vergunning.
Wat is trekkerslep?
Trekkerslep is een wedstrijd waarbij trekkers een wagen met een ballastgewicht en pennen onder de sleepvoet proberen zover mogelijk over een zware kleibaan van 100 meter trekken. Naarmate de gereden afstand vordert komt het ballastgewicht verder naar voren toe en gaan de stalen pennen dieper de grond in, waardoor de trekker het zwaarder krijgt. De kunst is om het gewicht op de trekker zo te verdelen dat deze in evenwicht blijft.
Rijd iemand met de sleepwagen voorbij de 100 meter lijn dan heeft hij/zij een Full-Pull. Hebben meerdere mensen een Full-Pull in dezelfde klasse, dan komt er een zogenoemde Pull-Off. Dit betekent dat de sleepwagen zwaarder wordt afgesteld middels een extra gewicht of door de instellingen te veranderen. Is dit gebeurt dan mogen de deelnemers weer een poging wagen. Wie dan het verst komt is de uiteindelijke winnaar in de klasse.
Wedstrijdbaan
Onze baan bestaat uit een 40 centimeter dikke kleilaag die wij als organisatie in 2013 hebben neergelegd, met behulp van onze sponsoren. De klei is afkomstig uit de uiterwaarden van de IJssel bij Diepenveen, wat betekent dat er gereden wordt op echte oude rivierklei. De klei is beschikbaar gesteld door Boskalis Nederland, welke bezig waren in de uiterwaarden voor het project ‘’Ruimte voor de Rivier’’. Zoals bekend bij de meeste is bij Deventer een nevengeul gemaakt om te zorgen dat in de toekomst Deventer droge voeten blijft houden, als er hoogwater is.
De kleibaan was in het eerste jaar te dol(nat) om een wedstrijd op te rijden, hierdoor waren we noodgedwongen om op de wedstrijddag zelf nog een baan op het zand te maken. De jaren daarna hebben wij veel aan de baan gedaan om te zorgen dat deze er goed bij ligt voor alle deelnemers. Wij kunnen stellen dat we op dit moment een mooie baan hebben voor een spectaculaire wedstrijd.
Baanbewerking
Gedurende de wedstrijd is het van belang dat de baan vlak blijft en dus geen kuilen of bulten vertoond. Een aantal jaar geleden is er geïnvesteerd in een nieuwe schaaf, welke vervolgens volledig naar eigen wens is aangepast. De schaaf is vervaardigd uit een speciaal Hardox staal, wat betekent dat deze slijtvast is. Tevens is een spuittank gemonteerd in combinatie met een hydraulisch aangedreven pomp. Gedurende de dag wordt de klein telkens losgereden, verplaatst en weer vastgereden, wat ervoor zorgt dat de baan uitdroogt. Middels een aantal nozzles welke aan de schaaf zijn gemonteerd, wordt de baan weer vochtig gemaakt. Een hoger vochtgehalte zorgt voor een taaiere kleibaan, hierin is de balans vinden de uitdaging.
De volgende klassen worden bij ons verreden:
Standaard tot 2.800kg
Standaard tot 3.500kg
Standaard tot 4.500kg
Standaard tot 5.500kg
Standaard tot 7.000kg
Standaard tot 9.000kg
Standaard tot 12.000kg (loonwerkers klasse)
Niet standaard 4cil, zonder drukvulling tot 3.000kg
Niet standaard 3cil, met drukvulling tot 3.000kg
Niet standaard tot 3.500kg
Superstandaard A tot 3.500kg
Superstandaard B tot 4.500kg
Hobby Sport Klasse tot 5.500kg
Hobby Sport Klasse tot 4.500kg